Myter

Naturligt beteende, ute- eller innekatt?

Många vill hävda att det är djurplågeri att inte släppa ut katten. Vi vill nästan hävda tvärtom. Utekatten är utsatt för mycket större faror och får oftare skador eller parasiter och pälsproblem. Det finns inga vetenskapliga studier som stöder teorin om att det skulle finnas några negativa konsekvenser för en katt att leva hela sitt liv inomhus så länge den har tillräcklig miljöberikning och stimulans. Det man bör tänka på är att katter gärna lever högt upp och att skapa möjlighet för den att klättra är nödvändigt!

Kastration, sterilisering, P-piller. När, varför?

Långvarig behandling med P-piller ger kraftigt ökad risk för allvarliga sjukdomar och är bara runt 90% säkert. Det är också svårt att veta om katten verkligen svalt pillret och det måste ges med precision i tiden och det kan vara svårt med en utekatt. Vid kastration tas äggstockar och en del av livmodern bort. Allt löp-/och revir upphör och honkatten kan inte bli dräktig.

Ett par vanliga myter är att honan måste ha löpt en gång eller fått en kull före kastration. Dettta är 100% myt! SVA rekommenderar kastration vid 6 månaders ålder idag, denna gräns är på väg att sänkas ytterligare och vi rekommenderar kastration vid första tecken på könsmognad om ni har en veterinär som är villig att göra det då.

”Katter Klarar Sig Själva”

Katten är inte en naturlig del av den nordiska faunan, den är avlad, tämjd och hitplockad av människor och är beroende av människor för sin överlevnad, inte minst på vintern. Tiotusentals hemlösa katter dukar under varje vinter p.g.a. att de inte får sina grundläggande behov tillgodosedda av människor.

”Hittekatter är Psyksjuka”

Många har en förutfattad mening om att hemlösa/förvildade/skygga katter är psykiskt störda och att man därför inte vill ta hand om dom. I vår erfarenhet finns ingen koppling mellan hemlösa katter och någon form av störning. Det man däremot skall ha förståelse för är att hemlösa/förvildade katter ofta är rädda och av goda skäl. En del har dåliga erfarenheter av människor då det tyvärr inte är ovanligt att människor plågar/misshandlar katter som går ute. Den som inte är van tror lätt att en rädd katt är en aggressiv katt p.g.a. morrande, fräsande och borstande. Sanningen i de allra flesta fall är att den är räddare för dig än du är för den.

Att ta hand om en av våra blyga katter som levt ute, av olika skäl utslängda från tryggheten i sina familjer är ett åtagande som inte liknar något annat men med stor potential för att vara mycket belönande! Att ha jobbat med en katt och se dess framsteg från blyg/skygg till nyfiken aktiv familjemedlem kan närmast liknas med att se ett barn växa upp och lära sig nya saker.