Kattallergi

Många undrar om det finns allergivänliga katter. Det finns inget riktigt bra svar på det, här är våra erfarenheter.

En kattallergiker kan reagera på flera olika saker som katten avger, päls(hud) och/eller saliv. Olika kattindivider är olika allergena också även inom samma ras eller kull. Vi hör många historier om allergiker som tål en viss individ med reagerar på de flesta andra. Det kan ha att göra med att den haft just den individen sedan den var liten eller på ren slump.

”Vaccination”

Det går att ”vaccinera” sig mot kattallergi, det kallas hypersensibilisering och går ut på att man under en lång tid (1-2år) får injektioner med mycket små mängder allergen som successivt stegras. Läkare rekommenderar INTE detta som en metod för att sedan kunna skaffa katt men många gör det såklart ändå. Det kan också leda till att kroppen börjar reagera allergiskt mot andra substanser.

”Vissa Raser är Allergivänliga” – NEJ

Vi får ofta höra från raskattuppfödare och andra ”förståsigpåare” att, gärna just deras ras, skulle vara extra allergivänlig. Alla kattraser avger de allergen som människor reagerar på så ta dessa påståenden med en nypa salt. T.ex. nakenkatter har förvisso ingen päls men är det proteiner från saliven som din kropp reagerar på så hjälper det föga.

Allergifri Katt

I U.S.A har man kommersiellt avlat fram en speciell ras, ”Allerca” (företag Lifestyle Pets). Denna är vad vi förstått lågallergen men inte helt befriad från allergener. Det är också en mycket dyr katt att köpa, runt SEK 50 000:-!

Allergimediciner

De allergimediciner (antihistamin) som finns idag är av en ny generation som är mycket mindre tröttande än de äldre. Substanser som Desloratidin (Aerius) är t.o.m. godkända för risk-/ansvarsarbeten (ex.vis pilot). Desloratidin är receptbelagt men även receptfria preparat är mycket mindre tröttande nuförtiden.