Sjukdom – Smärta

Mer kommer framöver.

Generellt

Det finns ett antal sjukdomar och parasiter som din katt kan drabbas av, skabb, fästingar, löss, kattpest, vingelsjuka, mask, FIP och FIC/FUTD och inte minst vanliga urinvägsinfektioner eller förstoppning. De flesta kroniska (och icke-smitsamma) besvär som drabbar en människa kan också drabba en katt eller andra däggdjur. Tänk t.ex. cancer, bråck, artros, demens, försämrad syn/hörsel och hjärnblödning.

Skador och sjukdomar kan ge katten smärtor men för den ovane så är det svårt att se att en katt har ont då de av sin natur är väldigt bra på att dölja de, att visa svaghet är att riskera att bli attackerad. När katten väl mår så dåligt att du märker det är det ofta bråttom, mycket bråttom att får den till veterinären.

Tecken på Sjukdom / Smärta

Var observant på beteendeförändringar hos din katt. Sjukdom och smärta syns oftast först genom ändrade vanor. Katten kan söka mer eller mindre sällskap än annars, den kanske slutar hoppa eller rent allmänt rör sig mindre. När katten börjar bli riktigt dålig så kommer de inre ögonlocken fram, är de synliga på din katt så sök veterinär! Ett tecken på smärta är att katten får ”kinesögon”, ögonvrån dras nedåt/inåt så att ögats form blir mer droppformat eller ”snett”. Ser det ut som att ögonen och nosen bildar ett V, då har katten ont.

Behandla / Förebygga

Många av åkommorna som din katt kan drabbas av finns bot för men du kan också göra mycket för att förebygga. Rätt kost, motion/stimulans, vaccination och återkommande kontakt med en veterinär för uppföljning av hur ditt djur mår är proaktiva saker du kan göra.

Bli inte heller förvånad om din veterinär skriver ut mediciner till din katt som du känner igen att du själv använt! I många fall är det exakt samma sak och oftast t.o.m i större dos än vad du själv fått då katter har en högre ämnesomsättning än vad du har.