F.A.Q – Vanliga Frågor

Här är hela vår F.A.Q som den ser ut 2014-12-20

Vanliga frågor och svar – F.A.Q – Chaplins Katthem

Viktigaste punkterna i sammandrag

 • Ej ensam kattunge p.g.a stor risk för problem. Lösningar finns om man bara vill ha en katt i hushållet. Kontakta oss.
 • I pris för adoption 2 000:- (unge) / 1 200:- (vuxen) ingår saker värda minst det dubbla.
 • Katt från oss måste kastreras (unge) eller är kastrerad (vuxen) och får ej avlas på p.g.a. oklar genetisk bakgrund.
 • Vi prövar de som vill adopteras lämplighet och säljer bara till det vi bedömer är bra hem. Inget att vara orolig för eller som är särskilt svårt, men du ska veta om det 🙂 Allt för kattens bästa!
 • Bidrag till vår verksamhet kan skickas till BG 158-2808 eller Swedbank Clearing 8381-6 konto nr 934 283 944-7. Man kan även göra en insättning via Swish till mobilnummer 0704493269 eller via PayD till ”Zarah Chaplins Katthem Gunnarsson”

Mer information om dessa punkter finns längre ner i texten.

Allmänt

En del av det som står nedan kan lätt uppfattas som ”hårt” eller ”förbjudande”, det kan vara lätt att tänka ”klarar jag av det här?”. Det är inte meningen att avskräcka, bara att visa på att det finns en del att tänka på när man tar sig an en katt som ny familjemedlem och vi vill att våra katter som alla är våra ”pälsklingar” skall få bra hem. Därför så vill vi berätta vad vi vill att du ska veta och tänka på 🙂

Ordnade förhållande, en dos sunt förnuft, omtanke och empati för djur och en vilja att lära sig göra det bästa för sin nya familjemedlem är det enda som behövs, du kommer säkert att bli en bra kattägare och vi finns här i första hand för att hjälpa dig, inte peka finger! 🙂

Vilka är ni?

Chaplins Katthem drivs av en registrerad förening med samma namn som startade sommaren 2013. Initiativtagare och ordförande är Zarah Gunnarsson, Linköping. Zarah nås på 070-449 32 69 men föredrar SMS.

Policy – Inriktning

Vår inriktning är på hemlösa, övergivna katter, även dräktiga honor och honor med ungar. Katter vi fångar in eller tar emot måste ha en bakgrund som sociala katter och inte vara aktivt skygga mot människor.

Vi jobbar i huvudsak i enlighet med Svekatts regelverk (http://svekatt.se/index.php?ID=91) och vår avsikt är att bli medlemmar i Svekatt under 2014. I korthet innebär det att vi driver vår verksamhet enligt ”no kill policy”, d.v.s. vi anser att alla katter har rätt till sitt liv. Vi ger inte upp katter för att de är skygga, svåra, sjuka eller har andra bekymmer som är behandlingsbara. Vi avlivar inte katten för att det är en enklaste eller billigaste vägen utan enbart när det i samråd med oss och veterinärers bedömning är bäst för den att få sluta sina dagar. Vi tar avstånd från slentrianmässig avlivning av praktiska skäl för att man inte längre kan ta hand om sin katt. Vi är också förespråkare för TNR (Trap, Neuter, Relase).

Vi är för regelmässig kastration då det minskar antalet oönskade katter och ger katten en bättre livskvalitet.

Vart finns katthemmet?

Katthemmet finns i en separat del av vårt hus i Ekholmen, Linköping.

När/hur kan man besöka er?

Vi tar emot besök alla dagar efter överenskommelse, företrädesvis efter 17 på vardagar och  mellan 13-20 på helger. Kontakta oss före besök då katthemmet är en del av vår bostad och det är inte säkert att vi är hemma eller att det passar.

Kör helst inte upp till huset där vi bor, biltrafik in i samfälligheten är förbjuden för utomstående. Gästparkering finns på kortsidan vid garagelängorna samt på andra sidan Ekholmsvägen och vid vårdcentralen. 

Har ni katter / kattungar som vi kan adoptera idag?

Det finns nästan alltid vuxna eller unga katter som är redo för ett nytt hem redan idag. Kattungar varierar men vi lägger ut bilder på dom när de är c:a 6-8v och de blir då ”tingningsbara” men får lämna oss tidigast vid 12v ålder. På vintern föds inte så många kattungar och är därför av naturliga skäl ”lågsäsong”.
De katter som finns redo för tingning/köp hittar ni alltid i vårt fotoalbum på Facebook:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.479739318768561.1073741836.406058376136656&type=1&l=8f5327e2df

samt här på sidan under ”Adoptera” | Tillgängliga för adoption (bilder och beskrivningar från Facebook).

Vad kostar en katt hos er?

En kattunge kostar 900:- en vuxen 1 100:-. Att ”tinga” en katt kostar 500:- som inte fås tillbaks om ni drar er ur. Tingningsavgiften dras av från köpeskillingen. Se ”Vad ingår i köpet” för förklaring av prisskillnaden.

Vad ingår i köpet?

Kattungar som lämnar oss är:

 • Chippmärkta
 • Avmaskade
 • Grundvaccinerade
 • Veterinärkontrollerade och friskförklarade. Alternativt med en beskrivning av funna problem och historia.

Vuxna katter är också:

 • Kastrerade
 • Märkta med örontatuering (men ej chip). Vi rekommenderar dubbelmärkning (chip+tatuering) och detta kan vi göra mot en extra kostnad (c:a 250:-).

Vi tar också ett visst ansvar för katten resten av dess liv i form av råd och stöd till er. Ni skriver också under vid köpet på att katten inte får avlivas eller omplaceras utan samråd med oss, självklart undantaget akuta situationer där en veterinär bedömer att katten lider och inte kan/bör räddas.

Hur går allt till?

Ett litet försök till överblick över hur det typiskt fungerar vid adoption av katt från oss:

 • Ni tar kontakt med oss och vi skickar detta dokument/sida och svarar på frågor via nätet/SMS/telefon.
 • Ni kommer hit för att träffa oss och katterna en eller flera gånger.
 • Ni bestämmer er för en katt som tingas (kattunge) eller adopteras (vuxen).
 •  Vi håller er underrättade om kattens/ungens status och framsteg, ni får komma på besök så ofta ni vill. Vi förväntar oss att ni visar intresse under tiden fram till leverans.
 • Vi kommer hem till er och levererar katten, samtidigt får vi en koll på att ni har en bra miljö för katten. (Slut)betalning sker via kontant, kort, PayPal, Swish eller PayD. Leverans sker vid en tidpunkt vi kommer överens om, vi vill att ni har möjlighet att vara hemma heltid åtminstone de två första dagarna katten är i sitt nya hem. Undantag finns för leverans (avstånd).

Vad innebär det att ”tinga” en katt?

När ni varit på besök hos oss och hittat en katt(unge) som ni tycker om så kan ni reservera, tinga, den mot en avgift på 500:-. Det innebär att katten är reserverad för er och när den blir 12v (eller senare beroende på mognad och omständigheter) så kommer vi på hembesök och levererar den samtidigt. Du betalar då resterande del av priset på katten.

Om du drar dig ur eller vi vid leverans finner att ditt hem mot förmodan inte är lämpligt enligt våra och lagens villkor för katthållning så tillfaller tingningsavgiften Chaplins Katthem och katten kommer läggas ut för adoption på nytt.

”Är det inte dyrt med 1 100:- för en katt?”

Det finns (minst) två argument för att vi håller de priser vi gör. Det ena är att huskatter idag har en oförtjänt låg status och att ta ett kännbart pris ökar statusen och minskar risken något för  impulsköps. Vi vill att ditt beslut att skaffa katt ska vara genomtänkt och att du förstår vad det innebär både vad gäller ansvar och ekonomi.

Det andra är att katten levereras med en mängd saker redan avklarade såsom vaccination och kastration, behandlingar vars värde vida överstiger det pris som vi tar ut. Varje katt som lämnar oss gör det med en förlust för oss och är klart billigare för dig än att bekosta det på egen hand för ett katt som ni fått till skänks.

Om Obligatorisk Kastration

Då i de flesta fall katter som kommer till oss har en oklar bakgrund så är de inte lämpliga att avla på. Därför kasterar vi vuxna katter före leverans och du som köpare förbinder dig att kastrera en unge när det är lämpligt m.h.t. könsmognad, vanligen runt 6 månaders ålder. Det är en gammal ihärdig myt att en katthona måste ha löpt en gång eller fått en kull ungar för att kastreras. SVA:s råd till veterinärer är idag att inte kastrera före 6 månaders ålder, denna rekommendation är under omarbetning (2013-14) efter att flera vetenskapliga studier presenterats där inga negativa effekter av en kastration före 6 månader kunnat påvisas.

En kastrerad katt lever dessutom längre och blir lugnare, mer harmonisk och socialare mot dig. Risken för oönskade beteenden minskar också avsevärt. Vi förordar full kastration framför sterilisering eller P-piller. P-piller bara tar bort löpbeteendet och ökar markant risken för allvarliga sjukdomar och kan vara svåra att ge och vara säker på att katten svalt.

Läs mer om kastration hos Agria http://www.agria.se/katt/artikel/kastrera-katten–varfor-det

Dessutom så finns det redan mer än 100 000 hemlösa oönskade katter i Sverige och vi tycker det är bättre att dessa får hem än att ännu fler kattungar kommer till världen bara för att det är sött. Vill man ha kattungar för att det är sött eller roligt så kan man få ställa upp som jourhem för en av våra behövande dräktiga honor.

Varför rekommenderar ni dubbelmärkning?

Vi rekommenderar att ha både chip och tatuering på katten och råder er därför starkt att låta tatuera kattungen i samband med att den kasteras då den ändå måste sövas.

Anledningen är risken för att märkning kan skadas/gå förlorad om katten skadas genom slagsmål eller i en olycka. Att ha dubbla märkningar plus halsband maximerar chansen för att få tillbaka er katt om något skulle hända. Vi rekommenderar också halsband, även för innekatter. Ett halsband signalerar mycket tydligt för alla och envar att katten har ett hem.

Varför skall jag köpa en katt från er och inte på Blocket?

Chaplins Katthem är en seriös verksamhet som har Länsstyrelsen godkännande enligt djurskyddslagens §16 för katthemsverksamhet sedan hösten 2013. Att köpa en katt från oss garanterar att den mår bra, har rätt ålder och har fått bästa tänkbara start i livet. Du gör såklart också en god gärning då de flesta av våra katter har haft dåliga förutsättningar tidigare i sina liv och du kan ge ny trygghet och livsglädje till din nya familjemedlem!

Det som ingår i köpet av katten för oss är mer än vad de flesta andra föreningar erbjuder och det är vi stolta över! Vi ser till att katten har alla de bästa förutsättningar klara när den lämnar oss. Du har alltid oss med dig och vi hjälper dig närhelst du behöver under kattens hela liv.

Vad har jag för skyldigheter, vad har ni för krav på mig?

Vi månar mycket om att våra katter skall komma till bra hem. Du behöver inte vara en superkattägare med 40 års erfarenhet men vi vill se att du har ordnade förhållanden och en bra attityd till katter.

Detta gör vi genom samtal med er före och under ert besök för att hitta en ny familjemedlem hos oss i katthemmet. Vi tillämpar också hembesök som oftast görs i samband med att vi levererar katten hem till er.

Våra krav är ganska enkla och naturliga egentligen och har du bara sunt förnuft, vilja att lära och visar förmåga att handskas med djur när vi träffas så är det inga konstigheter alls! 🙂

I köpeavtalet så förbinder du dig att tillåta löpande hembesök under kattens levnad (bara om vi finner orsak till det såklart) och att inte avliva eller omplacera den utan att ha rådgjort med oss. Du förbinder dig också att hålla den vaccinerad och att ta den till veterinär vid behov. Brott mot dessa grundläggande bestämmelser kan medföra att vi återtar katten utan återbetalning av köpeskillingen.

Kraven är inte bara ställda från oss utan även i Djurskyddslagen, det viktigaste kan du läsa på om hos Jordbruksverket

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselochtillsyn/saskoterdudinkatt.4.207049b811dd8a513dc80001987.html

eller lite mer lättsamt

http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/djur-och-veterinarfragor/trycksaker-9/hund-och-katt-2/djurskyddsbestammelser-2/djurskyddsbestammelser-katt.html

Fördjupning (utdrag ur lagtext)

http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001024/1242046873606/2008-005.pdf

Vem tusan är Chaplin?

Chaplin är en av två katter som alltid bor hos oss, d.v.s. våra egna katter. Chaplin föddes i den första kull vi hade hand om för en annan förenings räkning och var upphovet till att vi startade vår egen verksamhet. Efter ett tag fick Chaplin en kompis som såklart heter Charlie 🙂 Charlie & Chaplin är våra ”stamkatter” som skall vara föredömen och visa de andra katter vi tar hand om att människor inte är farliga.

Tidigt 2014 fattade vi dock beslut om att Charlie skulle lämna oss till förmån för Silver. Charlie bor hos ett jourhem som nu tagit över ägarskapet för honom. Anledningen var att Charlie av olika anledningar inte fungerade så bra i katthemmet och det var bäst för både honom och oss att han fick mer ordnade och lugna förhållanden.

Hur gammal måste en kattunge vara för att få flytta hem till mig?

Lagen anger 12v som lägsta ålder. Vi tillämpar självklart 12v men tar också hänsyn till individens mognad. Vissa ungar behöver längre tid än andra eller kanske beroende på om den varit sjuk under sina första veckor eller kommit till oss i dåligt skick.  Du får med andra ord ungen när vi anser att det är lämpligt för den men i de allra flesta fall så är det i praktiken vid 12v ålder.

Är katterna rumsrena?

Alla katter från oss är rumsrena och går på kattlåda. Det finns dock ett antal råd runtom katter och deras toabeteenden som vi kommer gå igenom med dig i samband med köp/leverans. Detta för att minimera risken för att problembeteenden skall uppstå vid flytt till ett nytt hem.

Är de inne- eller utekatter?

Det bestämmer du. Våra katter är alltid inne men i synnerhet de vuxna kan ha bakgrund som halvförvildade utekatter. Vi kommer ge dig råd om hur du bör göra för att få det att fungera som du vill och det som är bäst för den aktuella katten.

Oberoende av hur man bor så utsätter man katten för mycket större risk (trafik, misshandel/djurplågare, vilda djur, sjukdomar & parasiter) genom att låta den gå ute och moderna vetenskapliga studier visar att katter inte alls mår dåligt av att leva sitt liv inomhus. De katter som varit halvförvildade utekatter brukar vanligtvis själva välja att stanna inne när de fått ett ordnat hem.

Är katterna vana vid halsband/sele?

Alla ungar som är uppväxta hos oss är vana vid halsband. Om du vill att vi tränar din katt att ha sele så är det bäst att det är med en sele som ni köper och skall använda sedan. Selar har olika utformning och att vi tränar med en av våra selar är då ingen garanti för att katten vill ha en annan sele på sig sedan. Hos våra vuxna katter varierar vanan vid halsband/sele beroende på kattens bakgrund. Vi pratar gärna om möjligheter och önskemål när du bestämt dig för vilken katt du vill ha.

Måste jag har kattvana?

Det är beror på! Om du köper en kattunge från oss så är svaret nej. Köper du däremot en av våra vuxna individer så är svaret ”nja”. Vissa av de unga vuxna/vuxna katterna vi har är blyga/skygga och med dom är det en fördel att ha viss kattvana. Det är inte ett måste och vi kan stötta och coacha men det är ett stort åtagande som kan vara komplicerat beroende på individens bakgrund. Vi är ändå glada för alla som vill ställa upp och ta hand om våra olyckskatter så har du viljan så har vi kunskapen och tiden att hjälpa dig rätt! Dessa katter är våra mest nödlidande och du gör en fantastisk insats för ett djur som inte fått lära känna tryggheten i ett hem där den är älskad och omhändertagen. Du kommer att bli rikt belönad för ditt arbete när katten börjar lita på dig, det är en oslagbar upplevelse att få följa utvecklingen och framstegen den gör som svar på ditt arbete och tålamod. Det är som att följa ett barns första steg! 🙂

Kan jag ha bara en katt eller måste jag har flera?

Vi säljer normalt inte ungar under 20v ålder som ensamma katter (se nedan). Antingen får man köpa 2 ungar (alt. 1 vuxen/ungkatt & 1 unge) samtidigt eller så kan vi i mån av plats inackordera ungen till den är 20v mot ersättning. Har du redan en yngre katt hemma som fortfarande busar och leker så är det inga problem. Det kan också finnas andra scenarier där det kan vara ok, hör efter med oss.

Vi säljer normalt inte heller ungar som sällskap till äldre katter. Med det menar vi katter som är >6-7 år eller vars kynne inte längre inbjuder till lek. Kattungar har stort behov av aktivering och stimulans och om det inte tillgodoses så är risken stor för konflikt med den äldre katten och vantrivsel med situationen som kan leda till protestbeteenden från ena eller båda katterna.

Regler liknande denna tillämpas av de flesta föreningar av samma skäl.

Varför inte en ensam kattunge?

Se också stycket ovan. I vår erfarenhet så är risken stor för att en ensam liten kattunge blir ett problem för er på grund av understimulans. Kattungar leker i timtal och sover en liten stund för att sedan leka igen. Om den inte får en meningsfull lektid så kommer den att ställa till bus genom att anfalla fötter, putta ner saker, bita, riva och gnaga eller rena protestbeteenden som att inte göra sina behov på lådan. En människa har sällan den ork, tid och lust som behövs för att hålla kattungen tillräckligt stimulerad och undvika dessa problem och lägga grunden för en katt som är harmonisk.

Du kan alltid överväga att adoptera två ungar eller en kombination med någon av våra unga vuxna och en unge. Det kan också finnas ett antal unika situationer där vi ändå accepterar att man skaffar bara en unge så kolla med oss om du tror att ditt hem ändå har förutsättningarna att kan stimulera en busig hyperaktiv liten kattunge 😉

Regler liknande denna tillämpas av de flesta föreningar av samma skäl.

Vad rekommenderar ni för mat och sand?

Vi rekommenderar mat med högt köttinnehåll t ex Mjau eller Bozita från Lantmännen. Titta alltid på köttinnehållet  när du väljer kattmat, kan stå som ”köttråvara” eller ”protein”. Mat med mindre än 40-50% kött klassas som direkt dålig. Se upp med kolhydrat-, salt- och spannmålsinnehåll, inget av det är bra för katter i större mängd utan bör ses mera som godis/belöning. Det är lätt att lura sig på märken som t ex ”Gourmet” som knappt innehåller något spår av kött… (4%).

Våra katter är vana med tillgång till torrfoder, ”knacks” och de får serveringar några gånger om dagen med mjukmat.

Vi har provat många olika märken av sand men kan egentligen bara rekommendera ett, Everclean. Tyvärr inte det billigaste märket men en otrolig skillnad i klumpbildning-/sammanhållningsförmåga och luktminimering mot andra. Vilken sand du har är huvudsakligen ett ställningstagande om hur du vill att det ska fungera med tömning och lukt, men även katten kan visa sig föredra en viss sorts sand eller annan alternativ fyllning (kristaller, pellets, spån). En låda skall vara fylld med så mycket sand att katten kan gräva utan problem, d.v.s. minst 5-7cm, gärna 10.

Vi har på senare tid också provat Oliver Pet Foods sand och funnit den vara en bra ersättare eller komplement till Everclean. Vi beställer hem pallvis av deras sand och säljer den också för 100:-/10kg vilket är 70-110:- billigare än Everclean. Den är lite ”tyngre” att jobba med och något sämre på luktdämpning men fullt tillräcklig för den som inte likt oss har många katter. Deras sand dammar också mycket mindre än Everclean och klumpbildningen är minst lika bra.

Vilken veterinär samarbetar ni med?

Vi samarbetar med ”Er Veterinär” – Erik Ehnvall i Johannelund, Linköping. www.erveterinar.se. Viss fördel finns såklart att fortsätta gå till Erik då han har journalen på din katt och har träffat den förut. Han är också mycket duktig och prisvärd. Hans inställning är att man ska ha råd att gå till veterinär med sitt djur hellre än att låta bli och djuret får lida.

Vad anser ni om försäkringar?

Många bolag säljer försäkringar som i själva verket döljer Agria i bakkant, det syns på pappren ni får sedan. Folksam, If och Valand är exempel på bolag som har egna försäkringar fristående från Agria. En helförsäkring av en katt med högsta nivåerna som går att köpa och med medicinskydd etc ligger på c:a 900:-/år. Om din katt blir sjuk så flyger tusenlapparna nästan vad det än gäller. Blir det operation och att den skall ligga inne med övervakning några dagar så pratar vi tiotusenlappar utan vidare. Att inte betala de 900:- kan tvinga dig att avliva din vän som egentligen skulle kunnat bli återställd och därför rekommenderar vi att hålla katten försäkrad utan minsta tvekan, gäller även innekatter då de även kan göra sig illa och få sjukdomar!

Katter som bor hos oss är försäkrade i Agria (Länsförsäkringar) och om du väljer att ta över försäkringen så slipper du den 20 dagar långa karenstid som ligger på sjukdomsdelen av försäkringen. Huskatter behöver inte veterinärbesiktigas för att få en försäkring, det gäller endast raskatter.

Försäkringen brukar gå att betala månadsvis med autogiro och det blir då runt 70-80:-/månad.

Kontrollera noga vad försäkringen täcker och inte och vad olika tillägg medför. Det kan vara lätt att göra fel hos vissa bolag och konsekvensen kan vara att du tror att du betalar för en försäkring som du inte riktigt har, inte som du trodde i alla fall.

Envisa myter om katter

Naturligt beteende, ute- eller innekatt?

Många vill hävda att det är djurplågeri att inte släppa ut katten. Vi vill nästan hävda tvärtom. Utekatten är utsatt för mycket större faror och får oftare skador eller parasiter och pälsproblem. Det finns inga vetenskapliga studier som stöder teorin om att det skulle finnas några negativa konsekvenser för en katt att leva hela sitt liv inomhus så länge den har tillräcklig miljöberikning och stimulans. Det man bör tänka på är att katter gärna lever högt upp och att skapa möjlighet för den att klättra är nödvändigt!

Kastration, sterilisering, P-piller. När, varför?

Vid sterilisering (hona) kvarstår löp-/och revirbeteendet men katten kan inte bli dräktig. Långvarig behandling med P-piller ger kraftigt ökad risk för allvarliga sjukdomar och är bara runt 90% säkert. Det är också svårt att veta om katten verkligen svalt pillret och det måste ges med precision i tiden och det kan vara svårt med en utekatt. Vid kastration tas äggstockar och en del av livmodern bort. Allt löp-/och revir upphör och honkatten kan inte bli dräktig.

Ett par vanliga myter är att honan måste ha löpt en gång eller fått en kull före kastration. Detta är 100% myt! SVA rekommenderar kastration vid 6 månaders ålder idag, denna gräns är på väg att sänkas ytterligare och vi rekommenderar kastration vid första tecken på könsmognad om ni har en veterinär som är villig att göra det då.

Katter klarar sig själva

Katten är inte den naturlig del av den nordiska faunan, den är avlad, tämjd och hitplockad av människor och är beroende av människor för sin överlevnad, inte minst på vintern. Tiotusentals hemlösa katter dukar under varje vinter p.g.a. att de inte får sina grundläggande behov tillgodosedda av människor.

Måste katten vara märkt för att jag ska kunna försäkra den?

Nej. När du tecknar en försäkring finns ofta ett fält för att fylla i eventuella chip- eller tatueringsnummer, detta är inte obligatoriskt. Vi rekommenderar att ni senare kompletterar med märkningen till försäkringsbolaget och det brukar också berättiga till en viss rabatt på försäkringen!

Katter du köper från oss har alltid minst en sorts märkning.

Saker att tänka på som djurägare / djurskyddslagen

 • Katten skall ha värme, fri tillgång till vatten och mat flera gånger om dagen. Maten skall vara balanserad, varierad och lämplig för katt (högt köttinnehåll).
 • Katten skall ha social kontakt med människor dagligen, närvaro av artfränder minskar men ersätter inte behovet av mänsklig kontakt. Ett riktmärke är 2 timmars sällskap per dygn.
 • Om har en balkong högre än 5m upp som katten kan gå ut på så måste denna vara innätad/skyddad så att katten ej kan trilla.
 • Katter tycker om trånga, mörka, mjuka och varma ställen. Se upp med hushållsmaskiner som tvättmaskin, tumlare och diskmaskin eller liknande då katten kan gömma sig där och lätt komma till skada/avlida om man inte är uppmärksam. Detta är då ett djurskyddsbrott!
 • Katter får inte lämnas i löplina/koppel utan uppsikt.
 • Katter får inte hållas i bur mer än enstaka timmar, se lagen för vad som gäller i olika scenarier.
 • Katten måste ha tillgång till ”miljöberikning” (leksaker, klätterställningar etc), kunna klättra och vistas högt upp (minst 1,90m) samt ha mjuk liggplats där den kan ligga på ett naturligt sätt.
 • Katten måste hållas tillfredsställande ren och tas till veterinär vid tecken på ohälsa/skada.

Tar ni emot katter för omplacering?

Det generella svaret på den frågan är NEJ. Det finns undantag beroende på omständigheter/anledning och om vi har kapacitet över men vi tar betalt för omplaceringshjälp motsvarande 3 månaders inackordering eller vad det kostar att avliva katten, d.v.s runt 2 000:-. Vi kan inte riskera att behöva ta från donerade medel för att husera en katt som inte är hemlös/upphittad då det är vår verksamhets huvudfokus och grunden för att folk skänker oss medel.

Vi kan alltid lägga ut en ”annons” eller ett ”rop” på vår sida för dig och din katt men vi vill veta detaljerad bakgrund och status samt få bra foton på den. Vi tar i det läget inget ansvar men vi upplåter vårt renommé och därför vill veta så mycket som möjligt själva.

Vi vare sig tar emot eller annonserar ut katter på vår sida som inte är:

 • Vaccinerade
 • Veterinärundersökta
 • Märkta (vi kan bistå)
 • Avmaskade
 • Kastrerade

Papper på dessa åtgärder måste presenteras för Chaplins Katthem före vi tar över katten. Vi kan även bistå med de andra obligatoriska åtgärderna mot ersättning. Det är oavsett om vi hjälper till eller inte mycket lättare att omplacera en katt där dessa saker är gjorda!

Vi kan i mån av tid och ork också bistå med rådgivning så att du kan hitta orsaken till att din katt inte fungerar för dig och vi gör även hembesök och träffar dig och din katt.

Vi har hittat en hemlös katt  – vad gör vi?

Här är ett försök till checklista på saker att tänka på och göra om du har en katt som stryker runt där du bor som du får känslan av kan vara hemlös:

 • Hur ser katten ut: vad är det som får dig att tro att den är hemlös? Vilket skick är den i?
 • Kontrollera: halsband? Tatuering (vanligen i vänster öra)? Chip? Polis, veterinär eller vi kan hjälpa till med en chipscanning av katten.
 • Fråga: vänner, bekanta, grannar om de vet vems katten är. Det är viktigt att inte ta in en katt som faktiskt har ett hem och som kommer sakna den.
 • Anslå: på anslagstavlor, matbutiker, Blocket.se samt någon av alla Facebook-grupper som finns för hittekatter, tex ”MisingCat Linköping”
 • Fånga: inte in katten om du inte har en plan för hur den skall tas som hand eller utan att du gått igenom punterna före denna utan resultat.
 • Tänk på: smittoriskerna, du behöver inte vara orolig själv men om du har egna djur så bör vara mycket försiktig med en okänd katt. Det finns många både besvärliga och farliga sjukdomar eller parasiter som kan drabba dina egna djur. Använd handsprit, tvätta eller släng kläder och filtar som varit i kontakt med katten och ta inte in den i bostaden.
 • Anmäl: Polisens hittegodsavdelning skall ta emot en anmälan om upphittat gods (katten).
 • Fundera: om du vill ta ägarskap för katten, Polisen skriver över den på dig (upphittaren) efter 10 dagar om du gör anspråk på den och ingen ägare hört av sig (gäller E-län).
 • Var medveten om: att i myndigheternas mening tar du ansvar för en hemlös katt om du matar den! Om den t ex blir sjuk måste DU ta den till veterinären.

Efter att du gått igenom, agerat på och funderat över dessa punkter så är du välkommen att kontakta oss. Vi kommer ändå att vilja veta allt om punkterna ovan så var förberedd är det bästa rådet för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Även om du ser en katt ute varje dag och den är kontaktsökande innebär inte att den är hemlös. Många utekatter är ute väldigt långa perioder, ibland dagar, men har en kattlucka eller en spång upp till en balkong där den kommer in och ut som den vill. På vintern kan en katt ha svårt att hitta mat om den är hemlös men du behöver inte fundera över vatten, katter äter snö eller dricker ur pölar/vattendrag.

Säkraste tecknen på att den är hemlös är tyvärr att den är i dåligt skick så bedöm hull och hygien så gott du kan. Tänk på att vinterpälsen är tjock så ser den normal ut för dig på vintern så är den sannolikt mager under pälsen.

Det är OLAGLIGT att skilja en kattmamma från hennes ungar om de är under 12v. Om du skall befatta dig med en hemlös katt med ungar MÅSTE du ta mamman först och sedan ungarna eller på annat sätt försäkra dig om att de inte skiljs åt. Att göra på annat sätt riskerar livet både på mamman och ungarna.

Kontakta oss! Vi har fällor, kattfångare, bithandskar, chipscanner och mycket annan bra utrustning samt erfarenheten av att bedöma och fånga in.

ÄR KATTEN SKADAD ELLER UPPENBART MYCKET SJUK – STRUNTA I OVANSTÅENDE OCH RING OSS DIREKT!

 

 Om du inte funnit svar på din fråga här – kontakta oss gärna!