Upphittad!

Vi har hittat en hemlös katt  – vad gör vi?

ÄR KATTEN SKADAD ELLER UPPENBART MYCKET SJUK – STRUNTA I NEDANSTÅENDE OCH RING OSS DIREKT!

Här är ett försök till checklista på saker att tänka på och göra om du har en katt som stryker runt där du bor som du får känslan av kan vara hemlös:

 • Hur ser katten ut: vad är det som får dig att tro att den är hemlös? Vilket skick är den i?
 • Kontrollera: halsband? Tatuering (vanligen i vänster öra)? Chip? Polis, veterinär eller vi kan hjälpa till med en chipscanning av katten.
 • Fråga: vänner, bekanta, grannar om de vet vems katten är. Det är viktigt att inte ta in en katt som faktiskt har ett hem och som kommer sakna den.
 • Anslå: på anslagstavlor, matbutiker, Blocket.se samt någon av alla Facebook-grupper som finns för hittekatter, tex ”MisingCat Linköping”
 • Halsband: Sätt ett halsband på katten med meddelande till en eventuell ägare.
 • Mata: den inte onödigtvis, erbjud vatten, aldrig mjölk. Om katten är ägd så kan det vara så att den gå på en diet eller inte tål något som du inte känner till. En hungrig katt är också lättare att fånga in. Självklart ska den inte svälta lång tid men om den är på väg att bli infångad så avstå matning före du varit i kontakt med oss.
 • Fånga: inte in katten om du inte har en plan för hur den skall tas som hand eller utan att du gått igenom punkterna före denna utan resultat.
 • Tänk på: smittoriskerna, du behöver inte vara orolig själv men om du har egna djur så bör vara mycket försiktig med en okänd katt. Det finns många både besvärliga och farliga sjukdomar eller parasiter som kan drabba dina egna djur. Använd handsprit, tvätta eller släng kläder och filtar som varit i kontakt med katten och tar du in den så isolera den i ett eget rum tills veterinär tittat på den.
 • Anmäl: Polisens hittegodsavdelning skall ta emot en anmälan om upphittat gods (katten).
 • Fundera: om du vill ta ägarskap för katten, Polisen skriver över den på dig (upphittaren) efter 10 dagar om du gör anspråk på den och ingen ägare hört av sig (gäller E-län).
 • Var medveten om: att i myndigheternas mening tar du ansvar för en hemlös katt om du matar den! Om den t ex blir sjuk måste DU ta den till veterinären.

Efter att du gått igenom, agerat på och funderat över dessa punkter så är du välkommen att kontakta oss. Vi kommer ändå att vilja veta allt om punkterna ovan så var förberedd är det bästa rådet för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt.

Även om du ser en katt ute varje dag och den är kontaktsökande innebär inte att den är hemlös. Många utekatter är ute väldigt långa perioder, ibland dagar, men har en kattlucka eller en spång upp till en balkong där den kommer in och ut som den vill. På vintern kan en katt ha svårt att hitta mat om den är hemlös men du behöver inte fundera över vatten, katter äter snö eller dricker ur pölar/vattendrag.

Säkraste tecknen på att den är hemlös är tyvärr att den är i dåligt skick så bedöm hull och hygien så gott du kan. Tänk på att vinterpälsen är tjock så ser den normal ut för dig på vintern så är den sannolikt mager under pälsen.

Det är OLAGLIGT att skilja en kattmamma från hennes ungar om de är under 12v. Om du skall befatta dig med en hemlös katt med ungar MÅSTE du ta mamman först och sedan ungarna eller på annat sätt försäkra dig om att de inte skiljs åt. Att göra på annat sätt riskerar livet både på mamman och ungarna.

Kontakta oss! Vi har fällor, kattfångare, bithandskar, chipscanner och mycket annan bra utrustning samt erfarenheten av att bedöma och fånga in.

ÄR KATTEN SKADAD ELLER UPPENBART MYCKET SJUK – STRUNTA I OVANSTÅENDE OCH RING OSS DIREKT!